22 Ekim 2010 Yazarı Mehmet Kapalı

Varyap Meridian “Le Monde”da haber konusu oldu

Varyap Meridian “Le Monde”da haber konusu oldu

Herald Tribune, New York Times ve CNN International’dan sonra Varyap Meridian şimdi de, Fransa’nın en yüksek tirajlı ve dünyanın en itibarlı günlük haber gazetelerinden Le Monde’da haber konusu oldu. Editör Guillaume Perrier imzasını taşıyan haber, “İstanbul’un Anadolu Yakası’nda ‘bir yeşil şehir’ örnek olmayı umuyor” başlığı ile yayınlandı.

Devrim niteliğinde bir proje
“Varyap Meridian” projesinin, inşaat sektöründe örnek bir model yaratmayı ve mega kentin yeniden dengelenmesine katkı sağlamayı amaçladığının belirtildiği Le Monde haberinde, “13 milyondan fazla çalışan insanı barındıran ve kentsel gelişmenin ‘sürdürülebilir’ bir çözüm üretemediği bir mega kentte, inşaat şirketi Varyap’ın inşa ettiği ‘yeşil konut projesi’, küçük çaplı bir devrim niteliğinde” görüşüne yer verildi.

“Alıcılar şimdiden sırada, bu yatırım karlı olmalı.”
“Varyap Meridian’ın, Varyap ve TOKİ’nin de aralarında bulunduğu ortaklarına göre, bu yatırım karlı olmalı. Alıcılar da şimdiden sıradalar” değerlendirmesinin yapıldığı Le Monde haberinde, “Hızlı bir gelişme süreci yaşayacağa benzeyen Ataşehir, İstanbul’un yeni ticaret merkezi olabilir” denildi. Yakın zamanda, bina yoğunluğunun Avrupa yakasına göre daha az olduğu Anadolu yakasında, birçok Türk şirketinin ofislerini açtığı ve Hükümetin de başkent Ankara’da bulunan başlıca finans kuruluşlarını bu bölgeye taşımayı planladığına dikkat çekilen haber, şöyle devam ediyor:

“Bu plan dahilinde; devlet bankaları, Merkez Bankası, Sermaye Piyasası Kurulu ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK), şimdiden İstanbul-Ankara otobanının kenarında bulunan Ataşehir bölgesindeki yerleri hazır. Şirketlerin ilgisini çekecek bir başka nokta ise bölgenin 2009 yılında yenilenen Sabiha Gökçen Havalimanı’na yalnızca birkaç kilometre uzaklıkta olması.”

“Bu yeşil vaha, kalitesiz yapılar inşa eden Türk inşaatçılara örnek olmalı.”
Le Monde haberinde “Ataşehir’in kalbindeki bu yeşil vaha, kalitesiz yapılar inşa eden Türk inşaatçılara örnek olmalı” yorumunun ardından, “projenin yaratıcısı” olarak gösterdiği Varyap CEO’su Erdinç Varlıbaş’ın şu görüşlerine yer verdi: “Türkiye’deki gayrimenkul piyasasının standartlarını yükseltmek için çabalıyoruz. Amacımız gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak. 37 hektarlık yeşil alana konumlanan Varyap Meridian’ın, yüzde 85’lik bir bölümü, topografik yapısı korunarak, doğal alan olarak tasarlandı. Bugün dünyada üretilen enerjinin üçte biri binalar tarafından tüketiliyor. Bu nedenle Varyap Meridian’da, tasarım ve yenilikçi yapı teknikleri, elektrik faturalarında önemli ölçüde azalma sağlayacak. Kullandığımız etkili sistemler, su sarfiyatını düzenleyerek, su tüketiminde yüzde 40’a varan tasarruf sağlayacak.”

Jones: “Sürdürülebilir mimari bir eğilim değil, Varyap’la paylaştığımız bir gereklilik.”
Varyap Meridian’ın çiziminin İngiliz mimarlık şirketi RMJM’e ait olduğuna işaret edilen aynı haberde, RMJM’de yönetici olarak görev yapan Mimar Chris Jones’un şu görüşü aktarıldı: “Projenin tasarımında, İstanbul’un kültürü, iklimi, mimari mirası ve kozmopolit duruşundan esinlendik. Sürdürülebilir mimari ise artık bir eğilim değil, Varyap ile paylaştığımız bir gereklilik.”

Yatırımın tutarı 750 milyon Avro
1.500 konut, 5 yıldızlı bir otel, bir iş merkezi, sosyal alan ve ofisleri bünyesinde bulunduran Varyap Meridian’ın, 750 milyon Avro’luk bir yatırım olduğunu yazan ünlü Fransız gazetesi Le Monde, projenin İstanbul Anadolu Yakası’nda, Ataşehir’de hayata geçirildiğine işaret ettiği haberinde, proje hakkında okuyucuları ile şu bilgileri paylaştı:

“Konutların enerji gereksinimi, güneş ve rüzgâr enerjisi ile karşılanacak. Güneş panelleri bu gereksinimin yüzde 30’unu oluşturacak, yağmur suları ise toplanarak yeniden kullanılacak. İnşaatta kullanılan çelik, cam ve beton gibi malzemelerin üretimi ise 800 kilometreden az bir mesafede yapılacak. Bu unsur LEED (Leadership in Energy and Environmental Design/yüksek çevre kalitesi sağlamak için oluşturulan bir Amerikan yapı standardizasyonu sistemi) sertifikasının gerektirdiği bir unsur.”